Stránky

středa 4. prosince 2013

Mikuláš a vánoční cukroví pro osmáky

Máme tu po roce opět sv. Mikuláše, a tak jako většina dětí dostává nadílku, tak ani naši osmáčci nesmí zůstat pozadu... Možná ještě pamatujete na toho loňského, kdy jsme Mikuláše a čerta vyrobili z oříšků:
http://degu.blogspot.cz/2012/12/mikulas.html

A vzhledem k tomu, že se zároveň blíží vánoce a všude se řeší vánoční cukroví, tak jsem spekulovala jak pořešit cukroví pro osmáky. Nejsem totiž jediný "blázen", na netu jsem totiž našla nějaké návody pro křečky, potkany a jiné hlodavce. V obchodech a eshopech je zase vidět třeba cukroví pro psy a kočky. Tak proč né pro naše osmáčky že?

Nechala jsem se inspirovat výrobou domácích hlodacích tyčinek viz: http://www.kralici.cz/osmaci/pages.asp?f=krmeni

Nakoupila jsem nějaké suroviny:


Na spojení mouky byla použita buď nastrouhaná mrkev nebo jablko:

Recepty


Srdíčka a berušky:

Suroviny: 1 lžíce nastrouhané mrkve, 1 lžíce sušené červené řepy (nejlépe trochu podrcené), 3 lžíce celozrnné žitné mouky.

Postup: se surovin vytvoříme těstíčko, které si rozdělíme na dvě části. Z první části vyválíme placku a vykrajujeme srdíčka, zbytek potom plníme do formiček na berušky. Srdíčka pečeme v předehřáté troubě cca 5 minut a berušky pak cca 10 minut při 150°C (horkovzdušná).

Košíčky

Suroviny: 1 lžíce nastrouhané mrkve, 2 lžíce podrcených vloček, 2,5 lžíce celozrnné žitné mouky.

 

Postup: ze surovin uhňácáme těstíčko, které plníme do formiček. Košíčky pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut při 150°C (horkovzdušná).

Kokosové kuličky

Suroviny: 1 lžíce nastrouhaného jablka, 1 lžíce strouhaného kokosu, 3 lžíce celozrnné žitné mouky.


Postup: ze surovin uhňácáme těstíčko, ze kterého ušuláme malé kuličky. Kuličky pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut při 150°C (horkovzdušná). Srdíčka pak cca max 5. minut.

Ořechové rohlíčky a osmáčí perníčky

Suroviny: 1 větší lžíce nastrouhaného jablka, 2 lžíce pomletých oříšků, 4 lžíce celozrnné žitné mouky.


Postup: ze surovin uhňácáme těstíčko, které rozdělíme na dvě části. Z první části vyválíme placku, ze které vykrojíme čerta s Mikulášem, případně další druhy cukroví, ze zbytku ušuláme malé rohlíčky. Oboje pečeme v předehřáté troubě cca 7 minut při 150°C (horkovzdušná).

Výsledek



Ochutnali jsme a vůbec to není špatné, takže pokud máte v rodině diabetika, nebo někoho kdo nemá rád sladké, tak můžete napéct i jemu ;-)


Další nápady:

  • Při nějaké příležitosti nejspíš vyzkouším jiný druh mouky. Např: kukuřičnou nebo amarantovou, které jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu.
  • Jako pojivo místo nastrouhané mrkve nebo jablka, rajčatovou šťávu i s kousky rajčat, nastrouhaný okurek, nastrouhanou čerstvou červenou řepu.
  • Jako příchuť pak různé drobné semínka, jiné druhy oříšku atd.

Pokud máte nějaké další tipy a nápady, sem s nimi ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat